Alla inlägg under januari 2007

Av lifeblog - 23 januari 2007 16:36

Humrar slipper sällskap och gummibandHumrar ska ha eget akvarium och slippa gummisnoddar runt klorna. Allt annat är djurplågeri. Det slår Djurskyddsmyndigheten fast. Fiskare och krögare som transporterar och förvarar levande humrar med ihoptejpade klor i ett och samma utrymme bryter mot lagen. Det anser Djurskyddsmyndigheten.I sitt yttrande till Miljöförvaltningen i Göteborg slår myndigheten fast att kräftdjur (såsom humrar) och fiskar (såsom karp) som hålls vid liv i avvaktan på konsumtion omfattas av djurskyddslagen. Med andra ord ska de precis som andra djur skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.Den som förvarar humrar levande på is i kyldisk och i starkt ljus begår alltså ett lagbrott. Humrar ska förvaras i enskilda akvarier som påminner om deras hemmiljö - en mörk plats med gångar och stenar som ger djuren möjlighet att söka skydd.Karpar ska hållas i akvarier där vattens volym, yta och djup ska vara anpassat efter fiskarnas storlek, antal och levnadssätt.Karpar ska transporteras i dubbla plastsäckar fyllt med en tredjedel vatten och två tredjedelar syrgas eller väl syresatt luft - alternativt vattentankar där vattnet syresätts.Ur Göteborgs-Posten

Av lifeblog - 22 januari 2007 22:22

Efter 85 (åttiofem!) dygn med regn, så såg det ut så här i Bergen idag! Det är väl positivt?

Av lifeblog - 22 januari 2007 22:10

Skjuten anka levde två dagar i kylskåpLOS ANGELES. När jägaren skjutit ankan la han den i kylen.Två dagar senare öppnade hans hustru kylskåpsdörren.Då tittade ankan upp på henne. – Hon fick en chock och bad sin dotter att ta med ankan till veterinären, säger Laina Whipple på djursjukhuset Killearn i Tallahassee i Florida.Därifrån fördes den lilla ankan på ett halvt kilo till djurskyddsområdet Goose Creek, där den behandlats för skador på vingen och benet. Låg metabolism– Den har 75 procents chans att överleva. Troligtvis blir den aldrig tillräckligt frisk för att släppas ut i det fria, uppger veterinären David Hale.Han uppger att ankor har låg metabolism och säger att fågeln kunde ha överlevt i kylskåpet, särskilt om dörren öppnats och stängts några gånger.Hale är inte förvånad över att jägaren trodde ankan var död.– Den här ankan är mycket passiv, säger han.Ska försöka hitta fler positiva nyheter..

Av lifeblog - 22 januari 2007 20:57

Här hittade jag något roligt! Måla din egen tavla och häng den i galleriet!http://artpad.art.com/artpad/painter/

Av lifeblog - 21 januari 2007 19:32

Kombinerad nättidning med uppslagsbok avseende hälsa, kost, träning med forskningsnyheter och artiklar.Se min länklista!

Av lifeblog - 20 januari 2007 12:55

Potatissoppa med linser och korvReceptet för en person:1 kryddstark korv - jag tog chorizo1 tsk flytande margarin1 potatis1 bit purjolök, 1 morot, 1 stånd broccoli5 dl vatten½ grönsaksbuljongtärning3 msk röda linseren bit paprika, lite persilja, ½ vitlöksklyfta3 msk fraiche (max 2%)Skär purjolök i strimlor, skalad potatis och morot i tärningar, broccolin i buketter. Lägg i en gryta, tillsätt vatten och buljong. Koka ca 10 min. Tillsätt linser och paprika i mindre bitar, låt koka ca 10 min. Strö över persilja. Skär korv i slantar och bryn i margarin. Pressa vitlök i fraiche och servera med korv till soppan.Hett och gott! Jag fuskade och tog lite wokgrönsaker ist f broccoli.Ostsmörgås till är inte fel! Smaklig måltid!

Av lifeblog - 20 januari 2007 12:48

Hägringar (temperaturinversioner) En hägring är ett fenomen som uppkommer genom luftspegling, ibland ser t.ex båtar ut att lyftas över den geografiska horisonten. Båten finns således på två ställen, dels i sin verkliga fysiska form under horisonten, och sedan också över horisonten där en bild av densamma uppstår genom luftspegling. En speciell hägringsform heter Fata morgana och kan bl.a ge upphov till bilder av tinnar och torn. Och en nästan slät horisont kan t.ex ge upphov till en skenbar mur . En enkel hägring (luftspegling) innebär alltså att ett föremål tycks finnas på en annan plats än det i verkligheten gör. Ovanlig temperaturändring med höjden ger upphov till hägringar och man brukar tala om övre- respektive undre hägringar. En hägring bildas t.ex när kall luft strömmar ut över ett varmt hav och då tycks även horisonten ligga skenbart närmare. Den där texten kan du läsa på http://home.swipnet.se/vof-trestad/misslex/kap39.htm- men hur är det då man ser en hägring som inträffade för mer än hundra år sedan? T ex som det här???Målning från ett inbördeskrig i Uruguay 1839-1851

Ovido - Quiz & Flashcards